semua karya dalam belog ini adalah hak milik badayu.blogspot.com.saya akan memberi credit kepada pemilik belog yang menjadi rujukan dalam belog saya ini.kerjasama anda moga Tuhan akan Rahmati.

Buka blog bukan nak menunjuk-nunjuk pada sesiapa, sekadar satu coretan agar segala kenangan diabadikan juga mengimbau kenangan BADAYU bersama keluarga dari kecil hingga dewasa moga dapat dikekalkan coretanku ini buat anak-anak mak tersayang n suamiku tercinta..tiada apa yang lebih kuat dari ingatan hanya melalui catatan jua adanya..

Monday, July 18, 2016

salam aidilfitri dari kami sekeluarga..


Alhamdulillah,salam lebaran dari kami sekeluarga Badayu.Gambar bersama DUKE di Pusat Pendidikan al Barakah,hari Raya pertama.

Syukur Selalu..Amin..

Rindu coretan Badayu..

Friday, April 22, 2016

alhamdulilah..

aminnn..

Friday, November 20, 2015

Si Goku yang comell...


teman di rumah mak..sigoku..ayah belikan.terima kasih hubby.ni gambo dulu..sekarang lagi gebu n gemukksss..hehe..nti mak up gambo terbaru sigoku kerinchi ku yang comelll..




kenangan..langkawi again..


Salam..wohaaa lamenyer senyap belog ni..hehe..

just drop sni jap tuk update kenangan 4-5 bulan lepas hehe..dah pernah pi langkawi sebelum ni..ni pegi ngan family cik abe..sponsored my mom juge n my hubby..best2 walaupun pi sekejap jer..

mulanyer xtau nak plan nak kemane..ingat nak jenjalan kedah je pi tempat kelahiran@sejarah si kecit kat aloq setaq tapi terlajak terus ke kuala perlis..keluor sebelum subuh gajah..alhamdulillah..selamat pergi n pulang ..juga berjaya memborong cekelat2..hehe..







berjaya juga naik kabel car gunung mat cencang ..sebelum ni pegi xnaik sbb mase tu renovation.gambo ada malas nak buh semua..ni just buh tuk update belog..anak2 mak nak tengok nanti cek kt 'pemacu keras' kite naa..love u ..miss u...

Monday, August 17, 2015

hari raya..masak-masak..makan-makan ..selamat hari raya maaf zahir dan batin..

sebulan berpuasa n sebulan juge rayenye..bnyak jemputan open house.kemalasan mengupdate belog badayu melanda.

ni mak masak tuk jamuan raya tempat koje husband request tuk buat makan2 kat tempat koje.so masak nasi tomato,ayam masak merah,dalca,papadom,jelatah,gambo lain nan ado.xdan nak tangkap gambo.sibuk masak n mengemas dapur.alhamdulillah abis.umah mak xbuat open house tahun ni..umah tertutup.hihi..

nak masak banyak gigih mak beli kuali beso gedabak.dah ade koli besor senang nak masak.xde dah nak salin2 bile tang masak banyak2 camni. 



ni open opis ritu masing2 bawak potluck..mak suke beno sambal tahun kawan mak buat ni stail banjor..perghh pedas ..ngan ade perut..limpa..lengkuas..sedap2 belake..



 gulai tempoyak ikan keli wah2 sedap2 belake.menu opis kami ritu nasi berlauk.


sambal bilis petai n daging masak kicap n sambal belacan pedas kebabommm mak masak juge tapi  nan ado juge gambo nye hihi..ni pun kawan yang snap..post dlm whatapp grup..


 ni pulak daging dendeng tuk jamuan raya surau..2 kilo daging..mak masak..rebus tumbuk n goreng..renyah buatnye tapi berbaloi ......sedap..xcaya buatle nanti ..resepi?chef google kan ade..




 solat sunat aidilfitri di Pusat Pendidikan Al Baraqah..alhamdulillah..

                                                         
                                                        

Tuesday, July 7, 2015

rindunyer padamu badayu.blogspot bila lama xbersiaran..salam ramadhan..


Alhamdulillah sudah masuk Ramadhan ke 20.sibuk dunia lately ni..alhamdulillah amanah yg digalas kena lakukan bebetui.Moga barkah dlm mencari rezekiMu.Banyak dugaan keje kewangan,curious,suspicious, kena marah bese.benda asal bole claim semua nak claim maksima perghh.nak digula-gulakan tapi beware ,kita kena bijak n jauhkan diri dari semua tu..bukan duit kita tapi duit rakyat..xmiskin sedekah xkaya menipu kan..

Bulan posa ni ramai sedara mara yg ditimpa musibah dan kehilangan orang tersayang.Moga roh mereka dirahmati dan dilimpahi kurniaan dari Allah SWT dan dibawah junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W

Badayu family cam bese tahun2 lepas xnak membazir.Makan ala kadar n masak sendiri lagi jimat..hehe..

jom layan menu yg sempat capture ..kenkadang xsempat capture besele surirumahkerja kan..balik keje ambik anak no 3, singgah kedai bli bahan nak masak..pastu anak no 1 n no2 balik ambik deme pulak..sempat bukak tudung..letak beg ..n terus cekuh dapur.kalo rajin dapur dh clean up mase sahur bleh trus masak kalo idak kemas pinggan mangkuk poyok belanga baru masak.haha masa ni multi tasking n  bijak uruskan masa tu penting.

husband 530-540 balik, biasanye tugas hubby yg buat ayor minum..ayor paneh tuk hubby n sejuk tuk anak2.hubby xbyk kerenah apa terhidang dia makan.Nasi je xmakan nak jga stamina tuk solat .

jom layan..mak idakle pandai masak tapi xsalah mencuba..mmg try n error tapi practise make perfect kan..

sayang2 anak n suami.moga mak sentiasa dihati kalian..





masak spageti..ikan masak cabai tuk anak2 ,popia goreng n koi gelang buat aritu n frozenkan pastu ada balance lg goreng n sira gula.

Popia simple sgt..goreng telur n hancur2kn ngan bawang putih tumbuk..buh aji n garam pastu masuk taugeh n sengkuang layurkan kejap je jgn lame nti popia berayor.pastu balut ngan kulit popia..then goreng garing..



 ni sabtu aritu hubby teringin nak makan pulut n rendang perak.so ada permintaan mak masakkan tuk keluarga tercinta.belum berbuka anak kecit dah mengulang makan pulut gemor benor ngan pulut..
tapi pelat..mak nak makan kulut..kulut..haha..kenkadang pening kan nak masak pe tuk berbuka..haha..



 ni menu semalam mak masak bihun..roti telur hubby wat..wat sambal goreng n hubby beli kfc tuk anak2 makan ngan nasi..bli dinner plate 3 ketui sampai sahur baru abis..alhamdulillah..cukup tuk kami..

xde gulai2 lemak sbb anak2 xgemor..mak gemor tapi sbb hubby xmkn nasi mak xnak masak gulai2 lemak bulan pose sbb tahu xlaku hehe..







Thursday, May 7, 2015

puas cuti2 di rumah n jenjalan..

cuti panjang di rumah hari pekerja kan dari jumaat langsung sampai hari rabu..fuh seminggu tu..hehe..memandangkan nak pergi kenduri kahwin anak pengasuh kat sini maka mak n family xde balik ke bandar..dengornye jem giler  ..nak ke kipoh tu makan mase 7-8 jam fuhh dahsyat tu..so dok di umah sambil buat koje umah.xde hari cuti tuk mak2 kt dunia ni..hehe masak..membasuh .. mengemas dan makan dan makan lagi hehehe..

mak kalo kemas mengemas ni kelaut sikit makanya tugas ni serahkan pada yang pakar le..hehe..

majlis kawin anak pengasuh meriah..best..masih lagi adat gotong royong tuk masak2 kenduri.sedara mara nya ramai n ramah tamah.sedap masakannye tambah2 mase kenduri doa selamat tu ade sambal goreng..wahh mak gemor sgt ni..

ari senin pi sini sesaje cuti balik ari je pun hubby pun koje malam siang2 moh kite nyongket!

 jangan ade yang getik lak nengok merpati 2 sejoli ni hehehe..


 nengok ade persembahan cam sarkas gitu..blum kul 12 kami siap2 dok kat depan tu..anak2 dok kat bangku depan..kami dating bangku belakang hehehe..

 asik sungguh keme nengoknye..

 ni kat taman jepun nak kemari fuhhh naik bukit naik tangga..jalan2 naik bukit lagi fuhh kalo xkuat kaki ni mau pengkor buatnye..
 bukit tinggi..akhirnya sampai juge..

anak2 n hubby masuk wayang 6d ni..mak xmau masuk seriau rase gayat2 ni..lemah semangat..lenkali ehhh lagipun budak tecit tu takut nak masuk..psai dengor org dalam pawagam tu jerit2 bising..lagi le takut dibuatnye..tiket rm15/seorg..jadile merase si adik nak masuk pawagam 6d ni aritu kat genting xdpt masuk pasai tinggi xckup..laaa ni die boleh masuk layankan aje..

Thursday, March 12, 2015

xmenjengah bukan makna x sygkan..

Syg sangat2 sebenarnya bila lame x mencoret kisah cerita ceriti indahnya keluargaku dalam belog ni.satu catatan perjalanan keluarga moment manis yang akan sekejap masa berlalu..

Maaf mak x dapat mencoretkan selalu untuk kalian anak2 mak..tuntutan keje minggu ni..bb1m..pulun pegi pagi matahari x jejak timbul n pulang bila mentari jejak tidur..mak sayangkan kamu n bapamu...

Tika minggu ni kalian menuntut peperiksaan awal tahun mak doakan kalian dapat menjawapnya..sayang anak2 mak..

to hubby terima kasih kerana membantu istrimu menguruskan rumahtangga kite..masakan dengan kasih sayang walaupun ringkas saja bisa melongarkan urat2 sygmu ini dengan tenang tika saban hari menjalankan tugasan diberi..

buat adikku yang bakal mengalas tanggungjawab n amanah berat di dunia n akhirat semoga kamu banyakkan bersabar n memimpin keluarga dengan baik di dunia juga akhirat..



Saturday, January 31, 2015

berkelah dan mandi manda lg bersama keluarga

pas satu-satu pondok pi pasainya nak dekat ngan air sungei..hihi

ketenangan dan keindahan alam 



 memasing bukak bekalan dulu..tempat sejuk memang semedangnye lapo..hihi


makan dalam daun pisang..original pinggan..panas panas nasinye pule..wahh best-best..
pas makan mase tuk berendam..haha..sonoknye bile sume join kecuali abang je xmandi sbb luke operation xtutup lagi..

terima kasih datang ke umah akak ye adik2 n abang n kakak semua..jumpe lagi kite lain kali..sayang semua..maaf jika terkurang layanan yer..anggap je mcm umah sendiri.bukan sape pun adik beradik juge..hihi

Thursday, January 29, 2015

selamat bertunang adik no 6.




adik no 6 sudah selamat bertunang,alhamdulillah.pasni apak terime menantu pompuan je..mak pun dapat adik pompuan..wahh sonoknyer..
dulu-dulu bile arwah mak bersalin je dok tanye kat arwah mak xdpt adik pompuan ke asik adik laki je..org nak main xde kawan. hihi.alhamdulillah merase nikmat bile Allah kurniakan berderet gegirls kat mak hihi.. tu pun org tnye xde teringin nak lelaki ke?haha bukan budak kecik lagi tapi dah berakal pun dok tnye..ingat mak ni mesin fotostat agaknye..nak pepilih gender bagai..rezeki kan Allah tentukan..Allah tahu apa yang terbaik buat hambanye..

ade akei pakei..
ade mulut diam..


ict lagi..lagi..


Awal Januari,kuaga n adik badik mak datang dari kampung.xde plan pun depe nak dtg umah,  tup-tup kate nak dtg.tuan umah terime dengan hati terbuke..depe ajak jenjalan ke ict,shah alam.pas balik koje trus konvoi ke sane.





feeling angin seberang laut..angin sepoi sepoi bahasa..
lame xmari ke sini,banyak perubahan dah..siap ade water park lg..

mak seorang yang gayat..nan ado le nak naik ni..


 adik2 n anak buah naik ni..mak yang tgok ni pun dah gayat..




makanan susah nak cari kat sni,kfc n kedai makanan arab de le.so bawak bekal dari umah n simpan dalam beg pastu kongsi ramai2 mmg sedap!cucur bawang pun jd sedap..hihi..my hubby yg makin kurus..penangan kerja tmpat baru..sampai xdan nak rehat katenye..huhu..mak pulak makin tembun ..tambahan pule tengah stress ni bile closing xbalance asik lapo je manjang! huwwaa...