semua karya dalam belog ini adalah hak milik badayu.blogspot.com.saya akan memberi credit kepada pemilik belog yang menjadi rujukan dalam belog saya ini.kerjasama anda moga Tuhan akan Rahmati.

Buka blog bukan nak menunjuk-nunjuk pada sesiapa, sekadar satu coretan agar segala kenangan diabadikan juga mengimbau kenangan BADAYU bersama keluarga dari kecil hingga dewasa moga dapat dikekalkan coretanku ini buat anak-anak mak tersayang n suamiku tercinta..tiada apa yang lebih kuat dari ingatan hanya melalui catatan jua adanya..

Monday, July 5, 2010

projek memasak lagi...bihun goreng dan agar-agar roti

alhamdullillah rezeki tahun ni bertambah murah..disamping suami dan anak-anak tersayang..
last jumaat aritu tu hubby katenyer nak jamu kengkawan kat dept nyer makan pagi.pikior-pikior tanyer hubby nak masak per?ermm tak kisah katenyer..aduss menu ape yer..ahhh gasak ler i cakap masak bihun boleh?okey dia kate.

petang khamis tu kami pergi pekan tg malim beli flast yang sedang tu regenyer oklah gak dalam rm 18 kot(hubby yang bayor okeh) tu pasal ler kot-kot.beli bihun dan aweh-aweh tu masak bihun dan agar2.malam khamis tu siap masak agar2 dan sambal tumis ikan bilis dan potong cabai hijau tuk wat cabai jeruk.rendam bihun siap-siap.

pepagi bangun awal dalam kul 5.30 start ler mengodang masak kat dapur..hihihihihi.memula tumis aweh2 dalam kuali pastu pindah kan dalam periuk besor pasai banyak bihunnyer.dekat 3 peket i masak bihun tu.

lihat ler hasilnyer okeh..hihihihi .luper lak nak snap gambo sambal tumis ikan bilis ngan cabai jeruk yang i buat.hubby plak wat teh o dan packing dalam plastic.siap-siap kan barang nak dibawak dan bubuh setempat supaya tak luper na bawaknyer.kul 7.20 kaur umah ngan hubby.hubby bawak motor takleh bawak barang yang banyak tu so i ngan anak-anak pegi kilang hubby tuk anto bekalan tu.

kul 9 mesej hubby..

aku:bihun abis tak?
hubby: abis yang licin
aku:abg dah makan ker?
hubby:belum yang..tak sempat tadi tengok cam tak cukup jer(dlm hati aku amboi banyaknyer deme ni makan aku masak dekat 3 paket tuk 20 orang tak cukup ker?hihihihi)
aku:sambal ngn cabai abis gak ker?
hubby:a'ah yang abis licin sumernyer..

alhamdullillah satu kepuasan rasanyer dapat masak dan digemari ramai.licin lak tu.memula rase cuak gak nak masak bebanyak kan kot tak sedap ker..ropernyer alhamdulillah abis gak..okehlah ni boleh mengasah bakat masak-memasak aku lagi ni disamping membuat kebajikan bersedekah kepada orang lain kan.




banyak okeh bihun ni tengok periuk tu 60 cm okeh !



resipi bihun

bahan-bahan (tuk 20 orang makan)

3 peket bihun direndam semalaman
cabai kering 1 genggam direbus dan diblender bersama 1 biji bawang besor dan 2 ketul bawang putih
segenggam udang kering/udang kepal ditumbuk
fishcake 1 peket
fishball 1 peket
kicap pekat 2 sudu (bergantung kepada kepekatan kicap)setengahnyer name jer kicap pekat tapi cayor je roperyer
sawi seikat rm 1 dipotong ,batang sawi dikatuk supaya lembut
sikit taugeh
bunga kobis dihiris
minyak masak
cili sos sikit
garam/gula/ajinomoto (sukati kalo nak letak,x letak pun xper)

cara-caranyer

panaskan minyak masak
tumis cabai/bawang besor/bawang ptuih yang diblender
dah naik minyak masukkan fishcake/fish ball
pastu masukkan sayur2-sawi ngan kobis
masukkan kicap ngan sos
pastu masukkan bihun
bubuh garam
tambah air utk lembutkan bihun
kena selalu kacau dan terbalik bihun ni supaya masak sekata
kalo keras lagi masukkan air lagi
sesuaikan rasanyer
masukkan taugeh
kacau-kacau lagi dan tutup api
bolehlah dihidangkan.


resipi agar-agar roti

roti 4 keping diblender bersama telur 1 bji dan susu cair 1 tin
gula secukupnya
air
agar2 peket yang 20 gm

masakkan air bersama agar2 hingga larut
masukkan gula
kacau dan larutkan gula
sendukkan 1 sudu dan masukkan dalam piring bubuh pewarna merah kacau dan biar keras (jadi lapisan nipis agar2 merah)-masukkan dalam peti ais
sendukkan 1 sudu lagi dan masukkan dalam piring bubuh pewarna hijau kacau dan biar keras(jadi lapisan nipis agar2 hijau)-masukkan dalam peti ais
agar2 yang sedang dimasak masukkan roti/telur/susu yang diblender tadi
masak hingga cukup sebati dan meruap sedikit
tutup api dan salinkan dalam dulang
sambil tu potongkan agar2 merah dan hijau kecil2
masukkan dalam agar2 yang didalam dulang tadi dan kacau agar sebati.
biarkan keras
pastu bolehlah dipotong

siap hidang!






1 comment:

  1. Aslmkum kak..resepi bilis tu ada tak cara2 nya.. Saya first time nak masak untuk 200 org. .Trme ksih .

    ReplyDelete